Actemium heeft de besturing en visualisatie van de proceskeuken in de sauzenfabriek van Mars in Oud-Beijerland gemoderniseerd. Dit deel van de fabriek sluit nu aan bij de Mars Global Architecture. Standaardisatie en digitalisatie bieden kansen om de productie en het onderhoud efficiënter te maken en het energieverbruik te reduceren.

Het Food-segment van Mars is het kleine broertje van het Chocolade & Petcare-segment. De fabriek in Oud-Beijerland produceert diverse pastasauzen. Ze worden in de proceskeuken gemaakt en vervolgens afgevuld en gepasteuriseerd in de verpakkingsafdeling. Een groot deel van de sauzen is bestemd voor export.

Bedrijfszeker en veilig

De technologie in de schakelkamers van waaruit de proceskeuken wordt bestuurd was ruim twintig jaar oud. “We hadden steeds meer last van ongewenste downtime”, vertelt Koen Somers, projectleider en electrical & control project engineer. “Het werd ook moeilijker om aan spare parts te komen. Onze nieuwe besturing borgt de bedrijfszekerheid en kwaliteit, maar verhoogt tevens de veiligheid.”

 

Standaardisatie

Met de modernisatie stapt Mars Oud-Beijerland over naar de Global Mars Architecture. Deze standaard wordt wereldwijd uitgerold in alle Mars-fabrieken. De Chocolade & Petcare-fabrieken voldoen al aan de standaard. Onder meer de fabriek in Oud-Beijerland wijkt er nog van af. Somers: “Standaardisatie vereenvoudigt het uitwisselen van informatie, technische componenten en mensen tussen de vestigingen en legt de basis voor de digitalisatie van onze fabrieken. Hierdoor kunnen we op basis van data meer efficiëntie aanbrengen in onze productie, onderhoud en logistiek.”

 

Ervaren en professioneel

Voor Mars Oud-Beijerland was Actemium de meest geschikte projectpartner. Somers: “Onze Global Architecture is door Actemium ontwikkeld en op diverse productielocaties geïmplementeerd. Actemium is kind aan huis in onze chocoladefabriek te Veghel. Ze zijn kennisrijk, professioneel en kennen onze machines en manier van werken.”

 

Gefaseerde aanpak

De verschillende procesdelen zijn door Actemium één-voor-één omgezet. Deze gefaseerde aanpak was nodig omdat de proceskeuken niet gedurende een lange periode stil kan liggen. Somers: “Veel ombouwwerkzaamheden vonden plaats in de weekenden. Dan vindt in Oud-Beijerland geen productie plaats. Om risico’s uit te sluiten, hadden we in elke ombouwfase een back-up-scenario.”

 

Leercurve

Als eerste is Creamy omgebouwd, de productie van de basis voor witte sauzen. Een bewuste keuze: “Creamy is ons kleinste procesonderdeel en tevens de meest stand alone-installatie. Ze is een aantal dagen per week planmatig uit productie. Ideaal om een leercurve te realiseren en de standaard uit te zetten. Na Creamy hebben we de bulkverlading geüpgraded en het proces waarin tomaatstukjes worden ingenomen en voorbereid voor verwerking op de productielijnen.”

 

Besturing en SCADA

Conform de Mars Global Architecture is de oude Schneider install base in de eerste schakelkamer (Creamy) vervangen door MCC kasten uitgevoerd met Rockwell PLC’s. De software voor de controllers is gerealiseerd met de Mars Global Controls Library. Verder heeft Actemium het bestaande SCADA-systeem Wonderware Intouch omgezet naar Wonderware ArchestrA. De vernieuwde procesdelen zijn uitgevoerd met de ArchestrA Controls Library van Mars Global. Michel Dekkers, client manager bij Actemium: “Dit had als voordeel dat we de oude en nieuwe systemen op één en hetzelfde SCADA-platform konden visualiseren. Hierdoor konden de operators de hele fabriek vanaf hetzelfde scherm bedienen. We hoefden geen tijdelijke schermen te plaatsen of andere voorzieningen te treffen.”

 

Virtuele simulatie

Het nieuwe SCADA-systeem draait op een virtuele omgeving. Somers is onder de indruk: “Het opbouwen van controls projects is complex. Besturingen zijn onzichtbaar; het is de kunst om ze tastbaar te maken. Vroeger gingen aanpassingen in de besturing na de voorbereiding meteen live. Dan was het erop of eronder, want je zag pas in de praktijk of ze het deden. Nu heeft Actemium op voorhand exact gesimuleerd wat wij gingen krijgen. We konden kinderziektes er vroegtijdig uithalen. Hierdoor liep de opstartfase heel efficiënt. Bij de FAT waren de operators betrokken die met de nieuwe installatie gaan werken. Ze worden door Actemium getraind.”

 

Wereld van verschil

Michel Dekkers schetst de belangrijkste uitdagingen tijdens dit project voor Actemium: “Over de werking van de processen was weinig informatie beschikbaar. We hebben een en ander reverse moeten engineeren uit de oude software. Een tijdrovend traject. Voor ons team in Veghel was het bovendien de eerste sauzenfabriek van Mars. We zijn trots op het eindresultaat.” Somers: “Zowel visueel als qua gebruiksgemak is het een wereld van verschil. Creamy, tomaat en bulkverlading waren vroeger afzonderlijke installaties met verschillende software. Nu hebben we één overkoepelend platform. Handig voor het afhandelen van storingen en onderhoud. We verwachten hierdoor ook energie te kunnen besparen.”

 

Servicecontract

Mars Oud-Beijerland heeft met Actemium een servicecontract afgesloten voor de nieuwe besturing van de proceskeuken. Somers: “Het is voor mij en het projectteam een geruststelling om te kunnen terugvallen op hun kennis en kunde. We zijn inmiddels ook gestart met de pre-engineering van onze saus- en verpakkingslijnen. Over enkele maanden wordt dit project aanbesteed. We zouden het plezierig vinden als ook Actemium weer inschrijft.”

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over dit project neem dan contact op met Peter de Wit, Director Business Development.

Voor meer informatie over één van onze diensten, neem contact op met één van onze medewerkers.

Peter de Wit
Director Business Development - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 51 92 68 72