Home Food Klantverhalen Alle E&I-disciplines ingezet bij automatisering Palsgaard

Alle E&I-disciplines ingezet bij automatisering Palsgaard

Alle E&I-disciplines ingezet bij automatisering Palsgaard

Palsgaard in Zierikzee breidde onlangs haar productiecapaciteit uit met 30% zonder daarvoor extra personeel in te zetten. In deze fabriek maakt Palsgaard emulgatoren voor de voedingsmiddelen industrie. Emulgatoren zijn toevoegingen die aan onze alledaagse levensmiddelen worden toegevoegd voor een betere structuur en extra zachtheid. Vanuit de vestiging in Goes ontwierpen, bouwden en installeerden we het E&I-gedeelte van de elektrische installatie.  

Van handmatige bediening naar automatische aansturing

De plant bestond uit een drietal reactoren die half automatisch werken. Omdat Palsgaard de vraag niet aankon, heeft ze haar productie uitgebreid met een vierde reactor. In deze vierde reactor wordt straks de emulgator voor chocola gemaakt. Dat is een substantie die toegevoegd wordt aan vloeibare chocola, die ervoor zorgt dat de chocola nog even vloeibaar blijft, om verder te verwerken in allerlei producten. Voorheen werden de kleppen handmatig bediend, nu heeft de operator een touchscreen waarmee hij de installatie automatisch aanstuurt. De opdracht voor de uitbreiding van de plant is neergelegd bij engineeringbureau Synergo in Goes. Palsgaard kwam met de vraag bij Actemium om een volledige ontwerp, bouw én installatie op te pakken voor het elektro- en instrumentatiegedeelte van de elektrische installatie. 

Alle E&I-disciplines voor het eerst tegelijkertijd ingezet 

“Hoe maken we hier nu chocola van?” Grapt Jan Sierts, die als projectleider vanuit Actemium betrokken is. “Voor het eerst hebben we alle disciplines ingezet die we op ons kantoor in Goes in huis hebben; engineering, automatisering, paneelbouw, montage en installatie. We hebben een volledige E&I-besturing van de installatie, de kast en PLC-besturing ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd”, vervolgt Jan. “En we hielpen Palsgaard met het automatiseren van de plant. Samenwerken, snel schakelen en goed doorvragen waren hierbij de belangrijkste ingrediënten. Een geweldige klus, niet alleen omdat de klant tevreden is, ook omdat we binnen planning en budget bleven. Enfin, ik zou zeggen, bekijk de video en neem contact op als we je kunnen helpen met een zelfde vraagstuk!”voor