Home Food Klantverhalen Verminderd grondstof verbruik en meer inzicht door procesoptimalisatie

Verminderd grondstof verbruik en meer inzicht door procesoptimalisatie

Food tag corner

Duyvis, sinds 2006 onderdeel van het wereldwijde PepsiCo, wilde al lange tijd hun productielijn optimaliseren; besparen op de hoeveelheid zonnebloemolie die wekelijks verbruikt wordt en inzicht krijgen in het verbruik per productielijn. Met deze wens is Duyvis de markt opgegaan en kwamen ze uit bij Orangeworks en Actemium.

Procesoptimalisatie

Jeroen Brans: “Door dagelijks te meten, zagen wij dat de olie die we wekelijks afvoerden na productie nog steeds aan alle specificaties voldeed. Dit betekende dat we de olie opnieuw in ons productieproces zouden kunnen gebruiken, maar zo was ons proces niet ingericht. De olie ging iedere week direct naar de afvaltank om vervolgens door vrachtwagens opgehaald te worden. Zonde van de olie en het onnodige transport dat hiermee gemoeid was.”

‘Winning with Purpose’

Duyvis had 3 tanks voor schone olie opslag op hun buitenterrein staan. Daarvan werden er slechts 2 gebruikt. Door in de bestaande situatie vanaf de productielijn naar de 3e tank een nieuwe leiding te plaatsen, kan olie die aan het einde van de productieweek  nog geschikt is voor hergebruik worden opgeslagen. De opgeslagen olie wordt in de opvolgende productieweek hergebruikt, door tijdens productie de ovens hiermee aan te vullen. Om de kwaliteit te waarborgen, wordt de oliekwaliteit dagelijks gemeten. Op basis van de meetresultaten en de specificaties wordt bepaald of de olie wordt hergebruikt of alsnog naar de afvaltank wordt gepompt.

Door deze optimalisatie vermindert Duyvis de wekelijks benodigde hoeveelheid nieuwe zonnebloemolie, produceren ze minder afvalolie en zeker net zo belangrijk; hebben ze minder transport nodig voor de aan- en afvoer van olie. Zo kan zij met relatief kleine ingrepen bijdragen aan de ambitieuze, wereldwijde duurzaamheidsagenda van PepsiCo. ‘Winning with Purpose’ noemt PepsiCo dit. Zo werkt Duyvis toe naar een duurzamer voedselsysteem.

Koen Swinkels, Project Engineer bij Orangeworks: “Naast de systeemaanpassingen voor de procesoptimalisatie hebben we alle productielijnen uitgebreid met flowmeting. Hierdoor wordt olie verbruik per lijn inzichtelijk.” Sam van der Meer, Controls Specialist bij Duyvis: “Ik word er enthousiast van dat alle data gelogd wordt. Dat vind ik nou leuk” zegt Sam lachend. “Door de beschikbare gegevens kunnen we veel beter sturen en komen we niet meer voor verrassingen te staan.”

Sterke planning en goed teamwork

Koen Swinkels: “Aanvankelijk zijn we uitgegaan van 4 weken productiestilstand. Vanaf ons eerste projectoverleg zijn we samen op zoek gegaan naar de meest optimale implementatie. We hebben alle aanpassingen voorbereidt tijdens productie-uren. Het daadwerkelijk aansluiten van de lijn waarvoor productiestop nodig was kon zo worden beperkt.” Jeroen Brans: “In ons jaarplan hadden we al rekening gehouden met 4 weken, maar door goed te kijken naar wat we nodig hadden en wanneer de monteurs er echt bij moesten, konden we de productiestop reduceren naar slechts 1 week. Dit is volledig te danken aan een goede samenwerking anders was dit niet gelukt.”

Chris van Dartel, Project Manager bij Actemium de control partner waarmee Orangeworks regelmatig projecten uitvoert, vult aan: “We hadden een goede afstemming met de productiemannen van Duyvis. Hoe kunnen we efficiënt én veilig werken voor productie, mensen en product?” Dit onderschrijft Jeroen Brans: “Safe Delivery is ons motto. De focus vanuit het managementteam is continue gericht op veilig werken door onze eigen mensen en contractors.”

Een visitekaartje voor andere fabrieken

Kenmerkend voor Orangeworks en Actemium is dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn en samen zorgen voor een back-up plan. Chris: Stel dat wat we bedacht hadden niet zou werken, dan zorgt ons back-up plan ervoor dat het productieproces niet geraakt wordt. We hebben het plan niet nodig gehad, maar het is goed om een plan te hebben zodat je de garantie kunt geven dat de productie altijd doorgaat. Jeroen Brans: “Dat gaf ons veel bedrijfszekerheid. En wat me vooral bijblijft is de fijne samenwerking, die we met alle betrokkenen hebben gehad. Dit is zeker niet onopgemerkt gebleven bij andere fabrieken in Nederland.”

Meer weten?

Wilt u weten welke procesoptimalisaties Orangeworks en Actemium voor u kan realiseren, neem dan contact op met Adriaan van de Ven (Client Manager Actemium) 06 51 38 10 06  of  Carla Blekkink (Accountmanager van Orangeworks) 0412 78 20 00.

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over dit project neem dan contact op met Adriaan van de Ven, Client manager.

Adriaan van de Ven
Client manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 51 38 10 06