Paneelbouw+ cto

Actemium, uw partner in de transitie naar Configure-to-Order

Actemium in Schijndel is gespecialiseerd in paneelbouw en machineassemblages. De locatie richt zich op projectmatige samenwerking met OEM-ers en machinebouwers die het met haar elektrotechnische competenties kan versterken. Graag trekt Actemium met haar klanten ook op richting een Configure-to-Order aanpak. De voordelen van de benadering zijn legio.

Bron: Link Magazine

Steeds meer bedrijven, zeker die in de machinebouw, brengen hun business terug naar de core. Aan die kernactiviteit besteden ze al hun aandacht en daarover zorgen ze dat ze alle kennis in huis hebben. De overige zaken kunnen zij uitbesteden aan toeleveranciers die precies in die competenties zijn gespecialiseerd. Actemium in Schijndel is zo’n kennispartner, specifiek gericht op paneelbouw. “We hanteren zelf de filosofie van Paneelbouw+,” geeft business unit manager Jeroen van Roosmalen aan. “Want we zetten net dat stapje extra en durven de wedervraag te stellen, zodat we tot een optimaal eindresultaat komen.” De Actemium-techneuten in Schijndel maken graag tijd voor uitdagingen. “We zijn vanzelfsprekend dankbaar om spannende projecten te doen in uiteenlopende industrieën, maar zien dat steeds meer bedrijven worstelen met de beperkte capaciteit terwijl zij blijven groeien. Hoe kunnen we hier onze bijdrage leveren om slimmer samen te werken?”

Naar modulaire bouwstenen

Van Roosmalen refereert aan het Configure-to-Order-model (CTO) waarbij je een systeem samenstelt zoals je ook een auto bestelt. Uit een lijst opties kies je hoe jouw configuratie eruit moet zien, helemaal op maat maar wel binnen de grenzen van de menukaart. CTO heeft heel veel voordelen. “Belangrijk is dat je naar een smaller palet aan componenten gaat”, weet Van Roosmalen. “Omdat je systemen in functieblokken opdeelt, kun je in die modulaire bouwstenen immers standaardiseren.” In een tijd van schaarste levert dat veel op. “Je hebt meer volume in een beperkter aantal specifieke componenten. Die kun je op de langere termijn bestellen omdat je niet het risico loopt dat je ermee blijft zitten. Ze komen immers weer van pas in een ander project dat zo’n zelfde functieblok nodig heeft,” verduidelijkt Van Roosmalen. “Ook in je installed base krijg je meer overzicht waardoor het makkelijker wordt je eindklanten te ondersteunen. Je hebt voor het gewenste onderdeel immers al een reserve op de plank liggen.”

Kwestie van beginnen

Het configuratiemodel helpt ook in productie. Van Roosmalen: “Het neemt enorm veel ruis weg in de planning. Je bent namelijk een stuk flexibeler als je de productie van systeem A en systeem B wilt herschikken. De common base is hetzelfde; je hoeft alleen het optiepakket om te wisselen.” Verder geeft CTO machinebouwers de mogelijkheid om meer tijd en aandacht te geven aan de specials. Als verlengstuk van hun organisatie helpt Actemium klanten in de transitie van functioneel naar systemisch denken. “Omdat we nauw betrokken zijn in hun processen, zien we regelmatig dezelfde functieblokken terugkomen. We gaan graag aan tafel om te kijken hoe we het proces kunnen vereenvoudigen,” vertelt Van Roosmalen. Actemium heeft dat traject al met meerdere klanten zeer succesvol doorlopen. “De ervaring leert dat het gewoon een kwestie van beginnen is. Gaandeweg leer je van elkaar; welke blokken passen wel binnen CTO, en welke niet? De voordelen zijn zo groot dat er eigenlijk geen reden is om niet voor CTO te kiezen.”

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.