The Chocolate Factory overtuigt jongeren om te kiezen voor techniek

Hoe overtuig je jongeren ervan dat een technische baan uitdagend, lonend en zelfs cool kan zijn? Het antwoord: vermaak ze terwijl je ze leert over technologie, in een fantastische omgeving zoals The Chocolate Factory in Veghel, Nederland.
In een poging om de groeiende kloof tussen technische vacatures en gekwalificeerde mensen te dichten, lanceerde de Nederlandse overheid in 2013 het Techniekpact. Dit nationale initiatief is erop gericht om het aantal leerlingen dat kiest voor een technische loopbaan te vergroten en op een meer praktijkgerichte aanpak van onderwijsprogramma’s, zodat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbetert.


Actemium, het merk van VINCI Energies gericht op de industrie met 25 business units in Nederland, sluit zich volledig aan bij dit doel. Het bedrijf levert innovatieve oplossingen en diensten en heeft veel en brede technische deskundigheid nodig om nu en in de toekomst innovatief te blijven voor de industrie. Het Edulab is onderdeel van het Industrial Technology Centre van Actemium in Veghel en fungeert als kenniscentrum voor technische opleidingen op het gebied van industriële automatisering. Studenten (van middelbare school tot en met universiteit) kunnen hier praktijkervaring opdoen tijdens stages of afstudeerprojecten.
The Chocolate Factory, een initiatief om jongeren op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met techniek, past perfect bij de doelen van het Edulab. Om die reden is Actemium vanaf het begin bij de realisatie van The Chocolate Factory betrokken.
Edutainment voor jongeren
Het project is een ambitieus voorbeeld van het soort edutainment dat jongeren van verschillende leeftijden aanspreekt. Het is gevestigd in een toren in een voormalige veevoederfabriek, met op de bovenste verdieping een prachtig uitzicht over Veghel, een stad met een rijke levensmiddelenindustrie. De omgeving van de oude fabriek, de Noordkade, ontwikkelt zich steeds meer tot een cultureel centrum.
Elke verdieping van The Chocolate Factory heeft een andere uitdaging, waarbij machines worden gecombineerd met hightech VR-ervaringen om een interactieve beleving te creëren. Op de 6e verdieping installeerde Actemium de hagelslagmachine, een op hoog niveau geautomatiseerde en innovatieve installatie met drie robots, waar het publiek zelf recepten kan samenstellen en afvullen.
Vanaf eind februari verwelkomt The Chocolate Factory betalende bezoekers van woensdag tot en met zondag.


Lokale samenwerking
Naast een inspirerende edutainment-ervaring biedt de fabriek ook een hybride leeromgeving voor studenten van omliggende (technische) scholen. Studenten werken samen met vakmensen van deelnemende bedrijven aan de machines in The Chocolate Factory. Zo doen zij waardevolle praktijkervaring op.
“Het is een project dat lokale onderwijsinstellingen, gemeentelijke overheden en bedrijven heeft samengebracht in een gezamenlijke inspanning om te laten zien dat technische banen lonend zijn,” zegt Eus de Haas, General Counsel voor Nederland bij VINCI Energies, het moederbedrijf van Actemium. Er zijn meer dan 2.500 vacatures in de sector industriële automatisering waarin Actemium zeer actief is, zegt de Haas, en hij voegt eraan toe dat bedrijven in de technische installatiesector, een andere belangrijke sector voor Actemium, met vergelijkbare omstandigheden te maken hebben.
“
Het is een project dat lokale onderwijsinstellingen, gemeentelijke overheden en bedrijven heeft samengebracht in een gezamenlijke inspanning om te laten zien dat technische banden lonend zijn.”
Eus de Haas, General Counsel voor Nederland bij VINCI Energies, moederbedrijf van Actemiumm
Er zijn meer dan 2.500 vacatures in de sector industriële automatisering waarin Actemium zeer actief is, zegt de Haas, en hij voegt eraan toe dat bedrijven in de technische installatiesector, een andere belangrijke sector voor Actemium, met vergelijkbare omstandigheden te maken hebben.
Leren en werken dichter bij elkaar
Actemium heeft zich voor vijf jaar gecommitteerd aan The Chocolate Factory, waarbij de verbeteringen worden gepland en uitgevoerd door stagiairs en afstudeerders onder begeleiding van medewerkers van Actemium. “In de loop van de tijd definiëren we uitdagingen voor afstudeer-/stageopdrachten,” vertelt Peter de Wit, Brand Director bij Actemium Nederland. “Bovendien geven we de studenten de benodigde begeleiding om de opdrachten te voltooien. Hiermee zorgen we voor het onderhoud en creëren we innovaties op de hagelslagmachine”.
“Het is echt geweldig om te zien hoe professionals van Actemium en de andere aangesloten bedrijven samenwerken met studenten van technische scholen en universiteiten uit de hele regio om de toren te onderhouden, te verbeteren en te vernieuwen,” zegt Henk Maas, initiatiefnemer bij The Chocolate Factory. “Hybride onderwijsprogramma’s als deze brengen leren en werken dichter bij elkaar en dat is meer dan ooit belangrijk omdat het werk en de gebruikte technieken steeds sneller veranderen.”
Henk Maas vervolgt: “De samenwerkende partijen van lokale overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen die The Chocolate Factory hebben gebouwd, vormen een ecosysteem waarin de verschillende groepen elkaar kunnen ontmoeten en ideeën uitwisselen. De gecombineerde energie van alle betrokken partijen die het project tot een succes hebben gemaakt, kan ook in de toekomst worden voortgezet. Samen laten we zien dat werken in de techniek leuk en uitdagend is”.
Op de vraag wat hij als een teken van succes beschouwt, antwoordt Maas: “Het is een succes als de komende jaren meer studenten in de regio kiezen voor een technische (vervolg)opleiding. Hoe meer studenten kiezen voor techniek en relevante praktijkervaring op kunnen doen hoe beter het is voor de arbeidsmarkt en de regio!”

Anderen vinden dit ook interessant
Na zes jaar trouwe dienst namen we afscheid van onze Renault Kangoo Diesel bij de Elektro Technische Dienst (ETD) op Zeeland Refinery.
We verwelkomen de volledig elektrische Opel Combo-e die gaat ondersteunen bij onze technische dienstverlening op locatie.
Het is een ambitieuze uitspraak van Joop Wervers. Een uitspraak gedaan vanuit de volle overtuiging dat duurzaam ondernemen allang geen ‘nice-to-have’ meer is. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het verduurzamen van de processen in eigen huis.
Op onze locatie in Goes staat een Slimme Bandenpomp geheel op zonne-energie! Door de autobanden op de juiste spanning te zetten besparen we liters brandstof. Daarnaast zorgt de juiste bandenspanning voor minder CO2 en fijnstof uitstoot.