Home Chemical Industry Nieuws Artikel in Process Control: “Veiligheid”

Artikel in Process Control: “Veiligheid”

Chemie tag corner

Voor het magazine Process Control, het vakblad over procesbesturing en - optimalisatie, is Arjan Haagmans, Business Unit Manager Automation bij Actemium, geïnterviewd over veiligheid. Lees hier het artikel!

In het kader van de Pumps & Valves, de vakbeurs welke gericht is op de verwerking van industriële vloeistoffen en gassen, vertelt Arjan Haagmans in het magazine Process Control over veiligheid binnen de chemie. In het interview lees je waarom bewustwording en alertheid vrijwel net zo belangrijk zijn als de veiligheidsregels zelf.

Veiligheid

Bron: https://content.yudu.com/web/1r3p1/0A22e5u/PC1904/html/index.html?page=44&origin=reader

Veiligheid is een begrip dat voor veel mensen lijkt samen te hangen met een vrijwel eindeloze lijst met regels. En toch is het, als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de chemie, voor je eigen bestwil dat die regels worden nageleefd. Arjan Haagmans, Business Unit Manager Automation bij Actemium (onderdeel van de Vinci Energies), gaat nog een stapje verder. Volgens hem zijn bewustwording en alertheid vrijwel net zo belangrijk als de regels zelf.

Andere subcontractors
Het bewustzijn is de laatste jaren sterk verbeterd bij mensen die werkzaam zijn in de chemie, meent Haagmans. En dat is uiteraard een positieve ontwikkeling. “Het
probleem is alleen dat de totale veiligheidsketen zo sterk is als de zwakste schakel”, legt Haagmans uit. “Wij besteden bij Actemium veel aandacht en tijd aan die bewustwording, maar bij een klant loop je vrijwel altijd tussen andere subcontractors. Die gaan niet allemaal op dezelfde manier om met veiligheid, merken we in de praktijk.”

Tang
Vooral bij aanbieders uit lage lonen landen, waar niet alleen de kostprijs een rol speelt, maar er vaak ook sprake is van een taalbarrière, ziet Haagmans nog wel eens
gevaarlijke situaties ontstaan. “Als je als bedrijf niet de nadruk legt op veiligheid is de kans dat je medewerkers wat losjes met de regels omgaan best groot. Maar als een van onze medewerkers, die zich keurig aan de regels houdt, bijna een zware lijmtang op z’n helm krijgt van een steiger, begrijp je dat de gevolgen van onveilig werken erg groot kunnen zijn.”

Rapporteren
Een van de aspecten waar Actemium steeds weer op hamert, is dat onveilige situaties worden gerapporteerd. Haagmans: “Ook als ze door een andere subcontractor worden veroorzaakt. Dat heeft niks met klikken te maken, maar alles met het verhogen van de veiligheid. In een extreem geval kan dat betekenen dat als bedrijf X keer op keer in de fout is gegaan, wij niet meer op de site willen komen als bedrijf X daar ook aan het werk is. In de praktijk is het gelukkig nog
nooit zover gekomen. Ook omdat de klant vaak zeer positief reageert op het bespreken van dit soort gevallen.”

App
Haagmans wijst er op dat het rapporteren van gevaarlijke situaties wel makkelijk moet zijn. “Als onze mensen ‘s avonds eerst nog allerlei documenten moeten invullen om iets te melden, wordt het te weinig gedaan. Wij hebben een app waar mensen heel vlot een situatie kunnen melden, voorzien van een foto en klaar. Hier wordt dus ook zeer veelvuldig gebruik van gemaakt.”

Geen rollenspel
Recent nog organiseerde Actemium een ‘veiligheid week’ waarin bewustzijn van gevaarlijke situaties centraal stond. “Wij doen dat elk jaar, omdat we veiligheid simpelweg heel belangrijk vinden.”

Het bedrijf heeft inmiddels een interessante manier gevonden om telkens bezig te zijn Arjan Haagmans met dat bewustzijn. “Je kunt dan natuurlijk in allerlei rollenspellen mensen bewust gaan maken van gevaarlijke situaties, maar onze ervaring is dat mensen zich niet comfortabel voelen bij zo’n rollenspel. Het is dan net
alsof je een liedje voor een groep moet zingen. Je bent dan meer bezig met hoe mensen naar je kijken dan met het liedje zelf.”
Actemium maakte daarom zelf een serie filmpjes waarin medewerkers vertellen over gevaarlijke situaties. “Dat maakt het echt en omdat die medewerkers zich kwetsbaar opstellen en vanuit de praktijk vertellen wordt het geen moraliserende preek.”

Haagmans stelde zich bij de nabespreking van de video zelf ook kwetsbaar op: “Bij veilig werken hoort ook veilig naar de zaak rijden en dus zonder afleiding van je telefoon. Ik maakte mezelf daar ook nog weleens schuldig aan. Nu heb ik een app op mijn telefoon  waardoor ik geen berichten meer ontvang tijdens het autorijden.”

Ideeën uitwisselen?

Wij zijn benieuwd hoe u met veiligheid binnen uw organisatie omgaat en denken er graag over mee!

Stel daarom hier uw vraag. Of bel ons op +31(0)88 83 18 999.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Via bovenstaande checkbox geeft u akkoord op het verwerken van uw persoonsgegevens.