Powering innovation, driving technology

Ontdek de extra’s van PCB-lay-outing bij Actemium Elektronica

De lay-out van een goede PCB voldoet natuurlijk aan de requirements en restricties. Maar is ook produceerbaar volgens de beste prijs-kwaliteitverhouding. PCB-lay-outing vraagt dan ook om de vakkennis én ervaring die we bij Actemium Elektronica in huis hebben. Bovendien bieden we je nog véél meer dan alleen een goede lay-out. We leggen het je hieronder uit.

Wat de lay-outing van een printplaat complex maakt

Elke printplaat is maatwerk met vaak meerdere functies. Of het nu gaat om een print voor de validatie van nieuwe chips of een PCB voor de aansturing van motoren of de verwerking van sensorgegevens. Een aantal factoren vormen voor onze PCB-lay-outers de kaders voor een goed product. En bepalen de complexiteit van het werk. Een korte toelichting:

  • Functionaliteit: verschillende componenten moeten met elkaar samenwerken om een functie mogelijk te maken, zónder elkaars werking te verstoren.
  • Technische uitdaging: Elk component heeft eigen technische uitdagingen, zoals signaalintegriteit, interferentie of hoge spanningen.
  • Vorm: De PCB moet op een specifieke plek in het eindproduct passen. Belangrijk daarbij zijn ook restricties als bevestigingspunten of de plaats van een specifieke connector.

En dan is er nog de produceerbaarheid. Want we kunnen de mooiste lay-outs ontwerpen, ze moeten wél produceerbaar zijn voor een acceptabele prijs.

Zo werkt het lay-outingproces

Om een goede lay-out te kunnen ontwerpen voor jouw PCB moeten we een helder beeld hebben van alle functionaliteiten. Die vertalen we naar specificaties. Als deze specificatiefase is afgerond, kan onze PCB-lay-outer aan de slag. Dan is duidelijk wat er gemaakt moet worden, hoeveel componenten een plek op de print krijgen en welke ruimte daarvoor beschikbaar is.

Onze lay-outer bekijkt eerst welke harde restricties er gelden. Soms ligt bijvoorbeeld de plaats van een specifieke connector al vast. Vervolgens bepaalt onze specialist welke componenten voor een functionaliteit bij elkaar horen, hoeveel ruimte er dus beschikbaar is en hoeveel lagen de PCB krijgt.

Dan is het tijd voor de grote 3D-puzzel: waar plaats je componenten en hoe leg je de verbindingen zonder andere sporen te kruisen? En hoe voorkom je dat bijvoorbeeld warmtedissipatie of interferentie andere verbindingen of de werking van componenten verstoort? Een complexe puzzel, die om tijd en expertise vraagt.

Requirements-engineering, validatie en productie

Puur PCB-lay-outing op basis van jouw ontwerpen en vooraf vastgestelde requirements: daarvoor ben je bij Actemium Elektronica aan het juiste adres! Dit doen we bijvoorbeeld voor grote spelers in de semicon-industrie. Maar we ontzorgen je óók graag vanaf het ontwerp van de PCB tot aan de productie.

Bij Actemium hebben we alle specialismen onder één dak. Van requirements-engineering, de inrichting van het validatieproces en natuurlijk de PCB-lay-outing tot het maken van prototypes, de certificering en de uiteindelijke productie van de prints. Onder andere FreeKickPro®, de voetbalinnovator achter de geautomatiseerde vrijentrappenmuur, maakte eerder al gebruik van onze complete dienstverlening. Een mooie samenwerking!

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op met Stijn Martens, clientmanager, via stijn.martens@actemium.com.

Hij vertelt je graag meer over onze werkwijze en de mogelijkheden.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.