Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Software engineer Roy: “Nooit gedacht dat ik zo snel zoveel vrijheid zou krijgen.”
Het beste uit jezelf halen door veel vertrouwen van collega’s

Software engineer Roy: “Ik had nooit gedacht dat ik zo snel zoveel vrijheid zou krijgen.”

Logistiek tag corner

Benieuwd hoe het is om te werken als software engineer bij Actemium, in de logistiek? Roy van Keijsteren geeft graag een kijkje in de keuken van zijn werk.

Het bedrijf

Actemium, een merknaam van Vinci energies, is onderverdeeld in meer dan 20 businessunits in Nederland. “Ik werk in één van die businessunits. Met 28 man richten wij ons vooral op logistieke klanten. Denk aan pakketsorteerders of distributiecentra van grote e-tailers. Doordat de grote multinational is opgesplitst in businessunits, voelt het alsof ik bij een relatief klein bedrijf werk”, legt Roy uit.

De sfeer

Dat Actemium onderverdeeld is in kleine teams werkt heel prettig. Hierdoor is er weinig hiërarchie en kun je bij iedereen binnenlopen. Eén van de waarden van Actemium is empowerment. Dit houdt in dat er veel ruimte is voor vrijheid en initiatief. Dat dit meer dan een papieren woord is, bleek wel toen ik hier kwam werken. Ik had nooit gedacht dat ik zo snel zoveel vrijheid zou krijgen. Doordat je veel vertrouwen krijgt van je collega’s, haal je het beste uit jezelf.

Van code naar oplossing

Als Junior Software engineer (level 3) ben ik betrokken bij het ontwerp en de realisatie van software voor logistieke projecten, zoals orderverzamelsystemen. Van de lead engineer krijg je een specificatiedocument dat je mag gaan ontwikkelen. Je kunt dan zelf contact met de klant opnemen om verdiepingsvragen te stellen en je bepaalt zelf hoe je tot de oplossing komt”, vertelt Roy. “Als het klaar is, mag je mee naar de klant om de software in bedrijf te stellen. Dat is het allerleukst; zien hoe jouw stukjes code ineens zichtbaar veranderen in praktische oplossingen. Het is mooi om te zien hoe een pakketje door jouw toedoen, op de juiste plek terechtkomt, of dat een vrachtwagen 20% meer pakketjes mee kan nemen door een slimme oplossing die jij bedacht hebt”.

Analfabetisme

Dat ik ervoor kan zorgen dat mensen die moeite hebben met lezen, of mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, toch als order Picker in Nederland kunnen werken, dat vind ik gaaf. Door een programma dat Pick to Light heet, kan het magazijnpersoneel op basis van lampjes precies zien wat van ze verwacht wordt. Zo ben je niet alleen bezig met het bouwen van software, maar een oplossing voor een klant. En zelfs een oplossing voor een kansarme groep in Nederland.

Aanvoelen wat de klant wil

Ik vind het leuk om het probleem van de klant te vertalen naar hun specifieke proces om het zo begrijpelijk te maken voor niet-technische mensen. De grootste uitdaging in mijn werk is de klant zover te krijgen dat hij vertelt wat hij écht wil, zonder dat hij denkt aan de beperkingen van zijn systeem. Vaak kunnen wij een totaaloplossing bieden wanneer we de achterliggende klantvraag achterhalen, boven verwachting van de klant zelf.

Uitdaging

Mijn dag is geslaagd als ik iets heb kunnen bouwen waarvan ik ’s ochtends nog geen idee had hoe ik dat probleem ging tackelen. Of als ik bijvoorbeeld een slimme functionaliteit heb toe kunnen voegen aan een applicatie. Als uit de test dan blijkt dat het werkt zoals ik het in gedachten had, dan word ik daar blij van.

Ambities

Voorlopig kan ik nog heel veel ervaring opdoen bij Actemium. Uiteindelijk heb ik als droom om software architect te worden. Nouja, droom… doel!

Wil je werken in de logistiek of meer weten?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.