Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Wi-Fi netwerkmanagement: wie kan nog zonder?
Beschikbaarheid, performance én veiligheid waarborgen

Wi-Fi netwerkmanagement: wie kan nog zonder?

Logistiek tag corner

De rol van Wi-Fi binnen organisaties wordt steeds belangrijker en het aantal Wi-Fi- clients voor data, spraak, video en zelfs augmented reality neemt steeds meer toe. Hierdoor rust er een groeiende verantwoordelijkheid op jouw schouders om de beschikbaarheid, performance en veiligheid van het Wi-Fi netwerk te waarborgen. Denk hierbij aan software updates voor security risico’s en het monitoren en het signaleren van problemen. Hoe pak je dat aan?

Wireless LAN Controller (WLC)

Netwerkmanagementtaken voer je uit met behulp van een Wireless LAN Controller (WLC). Met een WLC beheer je meerdere Wi-Fi Access Points (AP’s) vanaf één centrale plek, zonder ieder AP afzonderlijk te hoeven benaderen of in te stellen. Dit biedt belangrijke voordelen in configuratie, onderhoud en beheer van het netwerk. Daarnaast bieden WLC’s centrale functies zoals het instellen van Wi-Fi toegang voor gasten.

Nadelen van een fysieke controller

Een WLC bestaat uit een 19-inch hardware appliance in combinatie met software licenties voor bepaalde functies en aantal type AP’s. Het aantal AP’s en mobiele apparaten breidt je uit door software licenties aan te schaffen, tot een bepaald maximum is bereikt. Daarna moet je bij een uitbreiding van het dekkingsgebied een nieuwe WLC en licenties aanschaffen. Ook is een tweede, redundante, WLC noodzakelijk voor het borgen van de continuïteit bij uitval van de primaire WLC. Ook deze WLC moet je aanschaffen en beheren. Jouw IT’ers zitten er waarschijnlijk niet om te springen om deze ‘onbekende’ servers of controllers te beheren. Kortom, aan WLC’s kleven naast de voordelen, soms ook belangrijke nadelen.

Virtualisatie en cloud

Een belangrijke trend in de IT-industrie is virtualisatie. Hierbij wordt een fysieke server opgedeeld in een aantal virtuele servers, waardoor meerdere applicaties (elk met hun eigen besturingssysteem) naast elkaar op één fysieke server kunnen draaien. Naast ruimte besparing en een hogere flexibiliteit en schaalbaarheid, levert virtualisatie een aanzienlijke besparing op aan inrichting en onderhoud van de servers. Meer en meer bedrijven nemen daarom afscheid van hun fysieke servers en nemen een zogenaamde hypervisor in gebruik. Bekende leveranciers van hypervisors zijn VMWare, Citrix en Microsoft. Het is ook mogelijk om geen eigen hypervisor te gebruiken, maar de applicaties in de cloud te hosten, zoals bij Amazon (AWS) of Microsoft (Azure).

Virtualisatie WLAN-controller

Deze trend van applicatie virtualisatie heeft zich inmiddels ook doorgezet in de wereld van Wi-Fi. Zoals aangegeven kleven er aantal nadelen aan traditionele WLC’s. Dankzij virtualisatie zijn deze nu verleden tijd. Bij een virtuele server past je de schaalbaarheid eenvoudig aan door middel van de toekenning van de resources (zoals geheugen en CPU) aan de virtuele controller. Daarnaast hoeven jouw beheerders zich geen zorgen meer te maken over een “onbekend stuk ijzer” in de server ruimte. Tenslotte wordt door virtualisatie de kosten voor de hardware geeliminieerd en hoef je alleen nog software licenties aan te schaffen. Het behoeft daarom geen pleidooi waarom “Virtual WLAN” de laatste tijd zo’n vlucht heeft genomen!

Patrick Groot Nuelend

Ik werk bij Extreme Networks als General Manager Retail, Transportation & Logistics. Extreme Networks is een Wi-Fi leverancier die veel succes heeft met Virtual WLAN. Onze VX9000 Virtuele Controller biedt een ongeëvenaarde schaalbaarheid van 5 tot 25,000 AP’s!

Meer weten of advies?

Wij zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of bel ons op +31(0)888318100.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.